Je hoort wel vaker, waarom bouwen we de Sahara niet gewoon vol met zonnepanelen en voorzien de hele wereld zo van duurzame energie? Maar hoe rendabel is dit?

Allereerst is het punt of het mogelijk is met de beschikbare ruimte. In een Duits onderzoek uit 2005 blijkt dat er zelfs vele malen minder ruimte nodig is om dit te bewerkstelligen. Hieronder ziet u een afbeelding van hoe veel ruimte daadwerkelijk mogelijk zou zijn om Duitsland, Europa en de wereld te voorzien.

wereldbedekking zonnepanelen

 

Ten tweede zijn er al enkele jaren landen uit de mediterraanse ring, zoals Marokko en Albaniƫ die al jaren energie exporteren, zoals hieronder aangegeven. Het verschepen van energie is dus schijnbaar voordelig ondanks de hoge transportkosten.

Import en export energie

Een derde punt is de hitte die op dergelijke plaatsen gehaald wordt. Zonnepanelen worden namelijk op 25 graden geijkt en elke graad daarboven verliezen zonnepanelen een gedeelte van hun rendement. Echter komen zijn er tegenwoordig wel zonnepanelen die minder rendement verliezen bij hoge temperaturen en ook de vele zonuren die in Noord-Afrika jaarlijks gemaakt worden, alsmede de zekerheid op deze zonuren, zorgen ervoor dat het installeren van zonnepanelen op dergelijke locaties nog steeds heel rendabel is.

Ten slotte is het installeren van grote installaties ook voordelig voor de locale bevolking, naast de financiƫle impuls die een land krijgt door het exporteren van de groene stroom, wordt ook hun eigen afhankelijkheid op kerosine (voor bijvoorbeeld lampen) verkleind. Verder zorgt de stroom uit de installaties ook dat er een stroomnetwerk kan aangelegd worden met minder stroomuitval dan momenteel plaatsvindt.

Kortom, zeker in de komende jaren, waarin de technologische ontwikkelingen op zonne-energie de kwaliteit en het rendement alleen maar nog verder omhoog krikken, is het installeren van grote installaties gebaseerd op zonne-energie in de mediterraanse ring zeker een rendabel toekomstperspectief.