De afgelopen 7 jaar zijn onderzoekers van 2 Australische universiteiten (Monash University en University of Melbourne) druk bezig geweest met de ontwikkeling van een techniek die het mogelijk kan maken om zonnecellen te printen op plastic. De toepassingen voor zonnepanelen worden zo een stuk flexibeler. Denk bijvoorbeeld aan hoesjes voor je mobiele telefoon of Ipad die deze opladen. Een ander groot voordeel is dat de geprinte zonnepanelen op plastic flexibel zijn. Dit kan een groot voordeel maken voor bijvoorbeeld tenten en dergelijke.

solar-cells-csiro

De onderzoekers zeggen dat het printen van zonnecellen op praktisch elk plastic oppervlak mogelijk is. Hierdoor is het ideaal om huizen en zelfs wolkenkrabbers te voorzien van zonnepanelen. Bovendien is het printen van zonnecellen (met speciale zonnecelinkt) goedkoop. Voordat dit product de markten zal bestormen dient het echter wel nog te winnen in rendement, maar door de vele investeerders in deze technologie zal dit niet meer lang duren.