Michigan State University heeft zonneconcratoren ontwikkeld die volledig transpirant zijn. Een groot probleem bij de meeste zonneconcentratoren is dat de effectievere concentratoren gekleurd zijn en niemand achter gekleurd glas wil zitten. Ook werken concentratoren als een loop in de zon die gebruikt wordt om een blaadje in brand te steken. Het licht dat geconcrentreerd wordt is uiterst hinderlijk voor de mensen die in de ruimte zitten.

Dit nieuwe product heeft het kleur-effectiviteit probleem opgelost door te werken met kleuren die buiten het spectrum van mensen vallen (denk aan infra-rood of ultra-violet). Aangezien wij deze kleuren niet kunnen zien is het niet hinderlijk voor onze ogen. Het probleem van de loop wordt opgelost in het nieuwe product doordat de concentratoren het licht afbuigen naar de zijkant van het glas waar de zonnecellen geplaatst worden. De energie wordt dus opgewerkt in de rand van het glas, waardoor mensen achter het glas niet achter een gigantisch loop zitten.

De implementaties voor dit product zijn heel groot. Zo zouden hoge gebouwen met veel ramen zich ideaal lenen voor dit systeem, maar ook displays van advertentieborden of mobiele apparaten zoals telefoons of tables zouden energie kunnen opwekken op deze manier.

transparent solar concentrator