De onderzoeker van MIT in Amerika hebben een manier ontwikkeld om oude autoaccu’s her te gebruiken in de productie van zonnecellen. Behalve dat de stoffen in de accu’s zich goed lenen voor het maken van zonnepanelen, voorkomt deze manier van productie ook dat oude accu’s worden weggegooid en schadelijke stoffen zoals lood in het milieu terechtkomen. De pv-cellen die uit oude accu’s geproduceerd kunnen worden zijn bovendien bijna evengoed als de silicium cellen die normaal gebruikt worden.

Momenteel worden nog veel van de loodbatterijen hergebruikt om in nieuwe auto’s te plaatsen. Echter zie je afgelopen jaren dat steeds meer loodbatterijen worden vervangen door veiligere en milieuvriendelijkere alternatieven zoals lithium-ion batterijen. Het gevolg hieruit is dat er hele vuilnisbelten aan de schadelijke loodbatterijen overblijven. Deze manier van hergebruik is dus zeer welkom in de markt.

In de productie van zonnepanelen is een laag lood nodig van slechts een halve millimeter dik. Uit één batterij kunnen tot wel 30 zonnesystemen worden gemaakt voor gezinnen. Hierdoor kunnen met de oude accu’s dus veel zonnepanelen gebouwd worden. Dit is belangrijk aangezien zo een structureel probleem als auto-accu’s een systeem op grote schaal nodig heeft om te kunnen functioneren.

In het filmpje hieronder is te zien hoe het proces in zijn werk gaat: