April 11, 2024

BTW teruggave voor een thuisbatterij

BTW teruggave voor een thuisbatterij
Indien een Nederlandse particulier met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract geregeld energie inkoopt en verkoopt dient over de in- en verkoop btw berekend te worden. In dat geval kan in principe ook de BTW over de aanschaf en installatie van de thuisbatterij teruggevraagd worden.

Hoe werkt een btw-teruggave op een thuisbatterij?

Wanneer iemand energie inkoopt en verkoopt meteen dynamisch energiecontract dan dient er btw afgedragen te worden over het resultaat. De btw op de aanschaf kan dan in principe ook teruggevraagd worden. Na de btw-teruggave doen wij een beroep op de Kleine ondernemersregeling en hoeven er in de toekomst geen btw-aangiften meer gedaan te worden.

We zien dat veel kopers al eerder btw op zonnepanelen hebben teruggevraagd. Dan kan niet zomaar een tweede teruggave via die persoon worden gedaan. Er zijn echter oplossingen voor veel situaties, denk bijvoorbeeld aan de partner, die kan wellicht de btw terugvragen. Dan moet echter de partner de batterij kopen en dient het dynamische energiecontract op naam van de partner te staan. Om teleurstellingen te voorkomen hebben we een btw test ontwikkeld die u kan doorlopen om te zien hoe de btw teruggevraagd kan worden. Doe de btw test op de website van de BTW Centrale.

Wat is er nodig voor de btw-teruggave?


Wanneer jouw klant een thuisbatterij koopt en daarnaast aan de voorwaarden voldoet, dan kan de btw op de aankoop en installatie in principe worden teruggevraagd. Wat zijn de voorwaarden?

  • Er dient een dynamisch energiecontract afgesloten te zijn op naam van de aanvrager
  • Er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden (dit gaat automatisch met de Enphase slimme software)
  • De aanvrager voldoet aan de BTW test

Nog makkelijker: Energiebespaarlening bij het warmtefonds

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.

Over de Energiebespaarlening

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning.
  • De aanvraag is niet voor een nieuwbouwwoning.
  • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 71.000 lenen.
  • Geen bovengrens leeftijd: aanvragen ook mogelijk voor 75+'ers.
  • Ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte.
  • Rente van 0% voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000.

Heeft u vragen over de BTW teruggave of het warmtefonds? Neem contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag verder.

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ