February 28, 2024

Hoe ziet een installatie dag van zonnepanelen eruit?

Hoe ziet een installatie dag van zonnepanelen eruit?

Hoe ziet een installatie dag van zonnepanelen eruit?

Het installeren van zonnepanelen is een spannende dag voor veel mensen, u kunt na deze dag meteen profiteren van uw nieuwe investering. En daar kijken veel huiseigenaren naar uit. Maar hoe verloopt zo'n installatie dag eigenlijk? Van voorbereiding tot uitleg aan de klant, laten we eens kijken naar de stappen die worden genomen tijdens een typische installatiedag.

Binnen enkele uren is de zonnepaneleninstallatie voltooit

 

De voorbereiding tijdens de installatie dag zonnepanelen

De meeste voorbereidingen zijn van tevoren al gedaan. U heeft samen met de adviseur een zonnepanelensysteem ontworpen dat perfect aansluit op uw behoefte. Onze magazijn manager heeft vervolgens de juiste materialen voor u besteld en ingeladen. Nu alleen de installatie nog. Dit wordt gedaan door ons team vaksjaken die van A tot Z een handleiding hebben van uw situatie! Zij hoeven alleen nog maar te controleren of alles klopt. De monteurs beginnen daarom ook met een rondje op het dak, een rondje om het huis en een kijkje in de meterkast. Ziet alles er goed uit? Dan gaan ze aan de slag.

 

De montage van het zonnepanelensysteem

De montageteams gaan na de voorbereidingen beginnen met de daadwerkelijke installatie. Afhankelijk van de situatie, wordt er een stijger en/of beveiligingssysteem opgebouwd. Op die manier kunnen de monteurs geheel volgens de veiligheidsvoorschriften aan het werk. Een stijger, lift of RSS-valbeveiligingssysteem is ervoor bedoeld dat de monteurs de kans op vallen van grote hoogte zo veel mogelijk beperken. Ook kunnen onze werknemers veilig de zonnepanelen en montagebeugels op het dak krijgen!

De montage van het zonnepanelensysteem omvat het monteren van de montagebeugels op het dak, het verbinden van de juiste bedrading en het plaatsen van de panelen op de montagebeugels.

Beveiligingssystemen

 

De bekabeling van het zonnepanelensysteem

Met de montage zijn de monteurs enkele uren bezig, afhankelijk van uw situatie en het aantal panelen. Wanneer uw splinternieuwe panelen netjes op zijn plek liggen, zal de bekabeling moeten worden aangesloten, dit noemen wij het kabeltraject. Het kabeltraject loopt van de zonnepanelen naar de meterkast of de PV-verdeler. Soms loopt het kabeltraject langs de woning naar buiten, en soms wordt dit traject helemaal binnen gemonteerd. Dit staat allemaal netjes genoteerd in uw offerte.
De aansluiting in de meterkast wordt altijd door onze gediplomeerd elektriciën gedaan.

 

Rondje controleren

Zodra de elektriciën alle benodigde hard-en software heeft geïnstalleerd in de meterkast, is de installatie voltooid. Wanneer u helemaal tevreden bent met het geleverde werk, controleren wij nog even dubbel of alles gemonteerd is zoals het hoort. Ook wordt het afval opgeruimd en ondertussen wordt het zonnepanelen systeem geactiveerd.

 

En nog een korte uitleg

Tot slot wordt de klant kort geïnformeerd over het geïnstalleerde zonnesysteem. U kan ook worden geïnformeerd over hoe u de prestaties van het zonnesysteem kunt controleren via de Enphase Enlightenapp. Daar kunt u een mooi overzicht van u prestaties inzien.

 

 

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen systeem?

 Wij monteren enkel een zonnepanelensysteem met micro-omvormers van Enphase Energy. Dit zonnepanelensysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Zonnepanelen: het type paneel dat wordt geïnstalleerd is afhankelijk van het aanbod, uw keuze, en de beste panelen van dat moment. 100%ZON installeert altijd een A-merk fullblack zonnepaneel. Achter dit paneel sluiten wij de micro-omvormers van Enphase aan.
 2. Micro-omvormers: Dit zijn de apparaten die direct onder elk zonnepaneel worden gemonteerd en verantwoordelijk zijn voor het omzetten van de gelijkstroom (DC), dat door het paneel wordt geproduceerd, in wisselstroom (AC). Wisselstroom is elektriciteit die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.
 3. Envoy Communications Gateway: Dit is een apparaat dat de communicatie tussen de micro-omvormers en het monitoringssysteem van Enphase mogelijk maakt. De Envoy ontvangt gegevens van alle micro-omvormers in het systeem en stuurt deze naar de online monitoringsoftware van Enphase.
 4. Enphase Enlighten Software: Dit is de online monitoringsoftware van Enphase waarmee eigenaars de prestaties van hun zonnepanelensysteem kunnen volgen. Met Enlighten kunnen gebruikers real-time gegevens bekijken over de energieproductie van hun systeem, evenals historische gegevens en systeemstatussen.
 5. QRelais: Het Q-relais werkt samen met de Envoy Communications Gateway van Enphase, die signalen kan sturen om het systeem uit te schakelen in geval van nood. Dit zorgt ervoor dat de stroomvoorziening van het zonnepanelensysteem snel en op afstand kan worden onderbroken, waardoor de veiligheid wordt gewaarborgd.
 6. Bekabeling en connectoren: Deze worden gebruikt om de zonnepanelen, micro-omvormers en Envoy met elkaar te verbinden. De bekabeling transporteert de elektriciteit van de panelen naar de micro-omvormers en van daaruit naar het elektrische paneel van het gebouw of naar het elektriciteitsnet.
 7. Montagemateriaal: Dit omvat alle materialen die nodig zijn om de zonnepanelen en micro-omvormers stevig te monteren op het dak, inclusief beugels, rails, en bevestigingsmiddelen.

 

Door deze verschillende onderdelen samen te voegen, vormt een zonnepaneleninstallatie van Enphase een compleet systeem dat efficiënt zonne-energie kan opvangen, omzetten en gebruiken, terwijl u de prestaties van het systeem kunt volgen met behulp van de EnlightenApp.

 

Hoe kan de huiseigenaar zich voorbereiden op de installatiedag?


Om de installatie zo soepel mogelijk te laten verlopen vragen wij u om zo veel mogelijk rekening te houden met de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat er gedurende de dag altijd iemand aanwezig is op het adresvan de installatie.
 • De installateurs hebben toegang nodig tot het dak. De weg naar het dak moet dus zo goed mogelijk vrij zijn voor ladder(s) en eventueel een steiger.
 • Wij parkeren bij voorkeur onze bus voor de deur. Als dat niet mogelijk is, vragen wij u vriendelijk om een parkeerplek zo dicht mogelijk bij de woning voor ons te reserveren.
 • Zorg ervoor dat de weg naar de meterkast zo veel mogelijk vrij is. Verwijder eventuele spullen op de dag van de installatie.
 • Zorg voor minimaal 5 a 10 extra dakpannen op voorraad. Het kan zijn dat er al kapotte dakpannen op het dak aanwezig zijn of dat er tijdens de installatie een dakpan breekt. Graag vervangen wijdeze dakpannen meteen voor u om eventuele lekkages te voorkomen.

 

Let op: Onze monteurs zullen de installatie plaatsen volgens de specificaties die zijn besproken tussen de klant en de adviseur, en die zijn beschreven in de offerte.Ondanks dat we ons best doen om alles precies te plannen, kunnen er onvoorziene omstandigheden optreden die kunnen leiden tot wijzigingen in het oorspronkelijke plan. In dat geval zullen onze monteurs de klant informeren en samenwerken om een passende oplossing te vinden. We hopen op uw begrip en medewerking bij dergelijke situaties.

 

Wij wensen u heel veel plezier met uw nieuwe zonnepanelen!

 

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ