February 6, 2024

Subsidie zonnepanelen 2024 particulieren

Subsidie voor zonnepanelen 2024 particulieren

Subsidie zonnepanelen 2024 particulieren

Subsidie voor zonnepanelen 2024, de laatste informatie

Bent u opzoek naar subsidie voor zonnepanelen in 2024 als particulier? Steeds meer Nederlanders overwegen de overstap naar zonne-energie door zonnepanelen op hun daken te installeren, en dat kan natuurlijk een flinke uitgave zijn. Hoewel er geen landelijke subsidie meer beschikbaar is voor de aankoop van zonnepanelen, zijn er nog steeds verschillende financiële regelingen en voordelen die het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk maken. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor u op een rijtje:

  1. Geen BTW - Vanaf 1 januari 2023 hoeven particulieren geen btw meer te betalen over de aanschaf én installatie van zonnepanelen. Dat betekent een directe besparing van 21 procent op de kosten! Er is voor dit voordeel geen einddatum vastgesteld. dat betekend dat u ook in 2024 kunt profiteren van dit voordeel. Mocht je voor 1 januari 2023 zonnepanelen hebben laten installeren, dan is het mogelijk om de btw via de belastingdienst terug te vragen. Mocht u na 1 januari 2023 zonnepanelen willen aanschaffen, dan berekent de installateur (in veel gevallen) de prijs zonder BTW. U hoeft dus achteraf geen geld terug te vragen bij de belastingdienst.
  2. Voordelige lening - Omdat niet iedere particulier het bedrag van zonnepanelen in een lade thuis heeft liggen, zijn er voordelige leningen beschikbaar die de aanschaf van zonnepanelen mogelijk kunnen maken. Een optie is de Energiebespaarlening, waarmee je energiebesparende maatregelen in je huis kunt financieren. Afhankelijk van je inkomen betaal je hierover geen of een zeer lage rente. Meer informatie over de energiebespaarlening is te vinden via het Nationaal Warmtefonds.
  3. Lokale subsidies via gemeente - Gemeentes bieden vaak extra subsidies aan voor energiebesparende maatregelen in huizen. De beschikbare subsidies en voorwaarden kunnen echter sterk variëren per woonplaats. Kijk bij je eigen gemeente of ze een Energieloket hebben, waar je meer informatie kunt krijgen over de beschikbare subsidies. Controleer ook via de Energiesubsidiewijzer of je in aanmerking komt!
  4. Salderingsregeling - De salderingsregeling is een ander voordeel voor eigenaren van zonnepanelen. Hiermee kun je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert verrekenen met je eigen verbruik. Hoewel deze regeling in de komende jaren zal veranderen, blijft het een aantrekkelijke manier om de investering in zonnepanelen rendabel te maken. Momenteel is het nog zeer onzeker hoe de afbouw van de salderingsregeling zal gaan verlopen.
  5. Terugverdientijd - Zelfs zonder landelijke subsidie kun je je investering in zonnepanelen terugverdienen door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. In de huidige situatie met de salderingsregeling duurt dit meestal ongeveer 5 jaar. Na deze periode geniet je van gratis stroom.

Kortom, zelfs zonder landelijke subsidie kunnen zonnepanelen nog steeds een financieel aantrekkelijke investering zijn. Met de verschillende financiële regelingen, de afschaffing van de btw en de voordelen van de salderingsregeling is zonne-energie een duurzame en rendabele keuze voor energieopwekking in Nederland.

Heeft u nog vragen over de financiering voor zonnepanelen? Aarzel niet om contact op te nemen ons.

Let op dat de informatie in dit artikel gebaseerd is op de situatie en kan onderhevig zijn aan veranderingen. Het is verstandig om altijd de meest recente informatie te raadplegen bij lokale instanties en overheden.

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ