September 19, 2023

Subsidie zonnepanelen 2024 particulieren

Subsidie voor zonnepanelen 2024 particulieren

Subsidie zonnepanelen 2024 particulieren

Op zoek naar subsidie voor zonnepanelen in 2024 als particulier? Steeds meer Nederlanders overwegen de overstap naar zonne-energie door zonnepanelen op hun daken te installeren. Hoewel er geen landelijke subsidie meer beschikbaar is voor de aankoop van zonnepanelen, zijn er nog steeds verschillende financiële regelingen en voordelen die het investeren in zonne-energie aantrekkelijk maken. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rijtje:

  1. Geen BTW - Vanaf 1 januari 2023 hoeven particulieren geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dat betekent een directe besparing van 21 procent op de kosten! Ook in 2024.
  2. Voordelige lening - Een optie is de Energiebespaarlening, waarmee je energiebesparende maatregelen in je huis kunt financieren, inclusief zonnepanelen. Afhankelijk van je inkomen betaal je hierover geen of een zeer lage rente. Meer informatie over de energiebespaarlening is te vinden via het Nationaal Warmtefonds.
  3. Lokale subsidies via gemeente - Gemeentes bieden vaak subsidies aan voor energiebesparende maatregelen in huizen. De beschikbare subsidies en voorwaarden kunnen echter sterk variëren per woonplaats. Kijk bij je eigen gemeente of ze een Energieloket hebben waar je meer informatie kunt krijgen over de beschikbare subsidies. Controleer ook via de Energiesubsidiewijzer of je in aanmerking komt!
  4. Salderingsregeling - De salderingsregeling is een ander voordeel voor eigenaren van zonnepanelen. Hiermee kun je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert verrekenen met je eigen verbruik. Hoewel deze regeling in de komende jaren zal veranderen, blijft het een aantrekkelijke manier om de investering in zonnepanelen rendabel te maken. Voorlopig is de afschaffing van de salderingsregeling nog niet door de Eerste Kamer goedgekeurd.
  5. Terugverdientijd - Zelfs zonder landelijke subsidie kun je je investering in zonnepanelen terugverdienen door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. In de huidige situatie met de salderingsregeling duurt dit meestal ongeveer 5 jaar. Na deze periode geniet je van gratis stroom.

Kortom, zelfs zonder landelijke subsidie kunnen zonnepanelen nog steeds een financieel aantrekkelijke investering zijn. Met de verschillende financiële regelingen, de afschaffing van de btw en de voordelen van de salderingsregeling is zonne-energie een duurzame en rendabele keuze voor energieopwekking in Nederland.

Let op dat de informatie in dit artikel gebaseerd is op de situatie en kan onderhevig zijn aan veranderingen. Het is verstandig om altijd de meest recente informatie te raadplegen bij lokale instanties en overheden.

Subscribe to our newsletter!

Oops! Something went wrong while submitting the form.