February 14, 2024

Zonnepanelen na de salderingsregeling: Zijn ze nog aantrekkelijk?

Wat moet je doen als de afbouw van het salderen begint?

Zonnepanelen na de salderingsregeling: Zijn ze nog aantrekkelijk?

Zonnepanelen na de salderingsregeling: Zijn ze nog aantrekkelijk?

Ben je benieuwd of zonnepanelen na 2024 en het afschaffen van de salderingsregeling nog steeds een aantrekkelijke investering zijn?

Op dit moment zijn zonnepanelen enorm populair, niet alleen vanwege hun positieve impact op de CO2-uitstoot, maar ook vanwege de mogelijkheid om maximaal te salderen. Hoewel velen zich bewust zijn van de veranderingen in de salderingsregeling, rijst de vraag: blijven zonnepanelen een slimme keuze, zelfs zonder saldering? Ja, zelfs zonder salderen is het hebben of nemen van zonnepanelen een slimme keuze. De terugverdientijd zal nog steeds variëren tussen de 3 en 11 jaar, afhankelijk an de energieprijzen. Daarna heb je gratis stroom!

Wat houdt de salderingsregeling in en hoe ziet deze er momenteel uit?

De salderingsregeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om overtollige elektriciteit die ze opwekken en niet verbruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit overschot wordt gesaldeerd, wat betekent dat het wordt verrekend met de elektriciteitsrekening van de eigenaar. Op dit moment kunnen mensen gemiddeld ongeveer twee derde van de totale energie die ze met hun zonnepanelen opwekken, salderen. Dit biedt financiële voordelen, vooral in de winter wanneer de opgewekte energie kan worden gebruikt.

Wat verandert er met de salderingsregeling?

Op 13 februari 2024 is bekend geworden dat het afschaffen van de salderigsregeling opnieuw is uitgesteld. Het plan was dat tot 2025 eigenaren nog 100% van hun opgewekte energie kunnen salderen, maar deze mogelijkheid zal geleidelijk worden afgebouwd en uiteindelijk in 2031 volledig verdwijnen. De afbouw van deze regeling verloopt zal stapsgewijs, zoals in de onderstaande tabel wordt weergegeven. Dit plan gaat dus niet meer door en het salderen gaat niet vanaf 2025 afgebouwd worden.

Afbouw Salderingsregeling
Nieuwe afbouw salderingsregeling

Wat gebeurt er met overtollige stroom na de afbouwing van de salderingsregeling?

Wanneer men niet meer kan salderen ontvang je voor de overtollige stroom die je opwekt een terugleververgoeding. Het is belangrijk op te merken dat verschillende energieleveranciers verschillende tarieven hanteren voor deze vergoeding. Het is dus raadzaam om vanaf het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, de energieleverancier te kiezen die de meest gunstige terugleververgoeding biedt.

Hoe kun je het beste handelen wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Het is verstandig om, zodra de afbouw begint, je eigen energieverbruik te verhogen. Dit lijkt wellicht tegenstrijdig, maar het is financieel voordelig. Hoe meer je zelf verbruikt van je opgewekte energie, hoe hoger het rendement van je investering. Hier zijn enkele tips: 

  1. Gebruik apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser overdag, en zet ze na elkaar aan. Niet tegelijkertijd.
  2. Schaf een thuisbatterij aan. Hiermee kan je je eigen verbruik verhogen tot wel 85% (t.o.v 35% zonder batterij).
  3. Optimaliseer de plaatsing van je zonnepanelen; als je ze op oost/west kunt installeren, kun je gedurende de dag meer energie opwekken vanwege de verspreide zon inval.
  4.  Als je een elektrische auto hebt, laad deze bij voorkeur overdag op. heeft u een thuisbatterij? Dan kan dit door de slimme software op de Enphase IQ battery automatisch en op het beste moment voor u geregeld worden.
  5. Als je nog steeds meer energie opwekt dan je verbruikt, kan een hybride of volledig elektrisch verwarmen een interessante investering zijn.

Wat is de verwachte terugverdientijd na het afschaffen van de salderingsregeling?

Momenteel bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen slechts enkele jaren, mede dankzij de salderingsregeling. Afhankelijk van de kosten per kilowattuur (kWh) kunnen de meeste installaties binnen 5 jaar worden terugverdiend. Na het geleidelijk afschaffen van de salderingsregeling zal deze terugverdientijd waarschijnlijk enkele jaren langer worden, variërend van 3 tot 11 jaar, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen. Hierbij geldt hoe hoger de elektriciteitsprijzen, hoe eerder je de zonnepanelen hebt terugverdient. Daarna kun je echter genieten van gratis stroom. Het blijft dus aantrekkelijk om zonnepanelen te overwegen, zelfs na het afschaffen van de salderingsregeling. Als tip willen we meegeven: installeer je zonnepanelen zo snel mogelijk, want tot 2024 kun je nog profiteren van 100%saldering, wat de terugverdientijd verkort.

 

Conclusie: Zonnepanelen blijven een aantrekkelijke investering, zelfs zonder de salderingsregeling. Het is raadzaam om snel actie te ondernemen en zonnepanelen te installeren om te profiteren van de huidige salderingsvoordelen, waardoor de terugverdientijd wordt verkort. Maar ook zonder salderen is je investering binnen enkele jaren terugverdient. In dit geval is het verstandig om uw overschotten energie op te slaan in een thuisbatterij. De samenwerking tussen een thuisbatterij en slimme software, kan er zelfs extra geld worden verdient. Meer hierover leest u in 'geld verdienen met een thuisbatterij'.

 

Eva

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ