Tilburg
16/1/24

Geld verdienen met een thuisbatterij

Leer hoe je geld kan verdienen met een Enphase IQ thuisbatterij

Geld verdienen met een thuisbatterij
Naar projectoverzicht

Nieuwe uitdagingen zorgen voor nieuwe oplossingen

In het jaar 2023 werden zonnepaneeleigenaars geconfronteerd met een reeks nieuwe uitdagingen. De vertrouwde salderingsregeling hangt aan een zijden draadje, en onvoorspelbare schommelingen in stroomprijzen zorgden voor een golf van onzekerheid. Het nationale elektriciteitsnet raakte uit evenwicht door de groeiende input van zonne- en windenergie, wat resulteerde in een opmerkelijke toename van uren met negatieve stroomprijzen (zie tabel hieronder). Deze ontwikkelingen zorgden voor hoge kosten voor energiemaatschappijen, die helaas werden doorgerekend aan de consument.

Tabel met de huidige en verwachte negatieve stroomprijzen

Thuisbatterij is de oplossing

Gelukkig brak 2024 aan als een nieuw hoofdstuk met een duidelijke oplossing: de thuisbatterij. Maar niet zomaar een thuisbatterij; een krachtig instrument waarmee je daadwerkelijk geld kunt verdienen. Tijdens onze informatieavond "Geld verdienen met een thuisbatterij", georganiseerd voor 250 van onze klanten, onthulde de mogelijkheid om financieel te profiteren van een thuisbatterij. Het succes van de avond reikte verder dan de aanwezigheid van 100%ZON; twee experts van Enphase Energy waren aanwezig om gedetailleerde inzichten te geven in de technische aspecten en de werking van de slimme software.

De Enphase Energy IQ Battery 3T en 10T
De Enphase IQ Battery 3T (links) en 10T (rechts)

Wat is er besproken tijdens de informatieavond? 

Tijdens deze bijeenkomst namen we stap voor stap de intelligente software onder de loep die gekoppeld is aan de thuisbatterij. De slimme software anticipeert namelijk op jullie energieverbruik en het weer. Deze Slimme software zorgt ervoor dat het laad- en ontlaadmoment van de thuisbatterij op de meest gunstige tijdstippen zal plaatsvinden. Zo kan de thuisbatterij het eigen energieverbruik van 33% verhogen naar 65% of zelfs 85%. De Slimme software kan leren van jullie energieverbruik en anticipeert hierop. Dit betekent dat wanneer de batterij weet dat jullie huishouden geen energie meer gaat gebruiken die dag, dat hij zich kan ontladen: de batterij levert zijn overtollige stroom terug aan het net. Uiteraard doet de batterij dit op het tijdstip waarin hij de stroom tegen een goede prijs kan verkopen. Uw woning verandert hierdoor in een slim energiesysteem!

Vervolgens heeft een Enphase Expert de technische details van de batterij nader toegelicht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende opslagcapaciteiten: de 3T met 3,5 kWh en de 10T met 10,5 kWh. Wat deze batterijen uniek maakt, is hun modulariteit. Dit betekent dat ze kunnen meegroeien met jullie energieverbruik en behoeftes. Je kunt eindeloos meerdere 10T's en 3T's koppelen en combineren. Bovendien zijn ze gemaakt met lithium-ijzerfosfaat, wat betekent dat er geen kans is op brandgevaar.

Onze adviseur Toon Schellekens aan het woord tijdens de informatieavond

Het Dynamische energiecontract

Maar hoe vertaalt dit zich naar financieel voordeel? Hier komt het dynamische energiecontract om de hoek kijken. In dit contract betaalt men voor de uurprijs, die 24 uur van tevoren wordt bekendgemaakt op de EPEX (European Power Exchange). Op momenten van hoge vraag zijn deze prijzen hoog, terwijl ze op andere momenten laag of zelfs negatief kunnen zijn. De slimme software regelt voor jou de ideale momenten om stroom op te slaan, in te kopen of te verkopen, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. in de zomer betekent dit dat u het overschot aan stroom tegen de beste prijs kan verkopen door de accu te ontladen. In de winter kunt u tegen de beste prijs stroom opslaan en gebruiken!

De reacties op deze vernieuwende benadering waren uitzonderlijk positief. De voordelen van de thuisbatterij werden overduidelijk:

  • Thuisbatterij verhoogt het zelfverbruik van 33% naar 65% of zelfs 85% in combinatie met een warmtepomp en laadpaal.
  • Verhoogt zelfredzaamheid.
  • Verhoogt jaarlijkse besparingen.
  • Draagt bij aan het ontlasten van het net. Dus ook geen extra kosten meer voor zonnepaneeleigenaars (VandeBron).
  • Integratie van een laadpaal en warmtepomp verlaagt de terugverdientijd aanzienlijk.
  • Gratis software; geen maandelijkse kosten.

Mocht u meer willen weten over de werking van dit systeem, dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Onze adviseurs staan klaar om u te begeleiden bij het transformeren van uw woning in een slim energiesysteem, waarmee u niet alleen energie kunt produceren en verbruiken, maar ook kunt opslaan en verkopen. Wij delen graag onze kennis en helpen u bij het creëren een woning als energiemanager!

Financiering van een thuisbatterij

De financiering voor een thuisbatterij is een stuk makkelijker gemaakt voor de consument doordat het BTW-tarief van 21% in de meeste gevallen kan worden teruggevraagd. Ook is er een energiebespaarlening via het warmtefonds mogelijk, waarin je tegen een zeer lage of zelfs 0% rente uw batterij kunt financieren! Meer informatie vind u hier.

Ervaar de kracht van een thuisbatterij!


Vul onderstaand formulier in, en een van onze specialisten neemt contact met u op.

Bedankt! 

Jouw aanvraag is goed ontvangen.
Wij nemen spoedig contact met je op!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ