October 30, 2023

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Wat is de levensduur van uw panalen en (micro) omvormer(s)

Hoelang gaan zonnepanelen mee?
Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te laten installeren, is een van de belangrijkste vragen die bij je opkomt waarschijnlijk: hoelang gaan zonnepanelen mee? Over het algemeen gaan zonnepanelen rond de 25 jaar mee, maar dit hangt natuurlijk af van de type installatie, paneel en omvormer.

Hoe Lang Gaan Zonnepanelen Mee?

Een zonnepanelensysteem bestaat uit zonnepanelen en een centrale omvormer, of micro omvormers. Het merk, maar ook de levensduur tussen de twee onderdelen kunnen verschillen. Zonnepanelen hebben over het algemeen een indrukwekkende levensduur, namelijk minstens 25 jaar. Dit betekent dat je, nadat je ze hebt laten installeren, gedurende ten minste een kwart eeuw van zonne-energie kunt genieten. Na die periode kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken, maar de efficiëntie kan geleidelijk afnemen. Het kan dus goed zijn dat jouw zonnepanelensysteem 40 jaar lang energie opwerkt, maar geleidelijk afneemt in zijn efficiëntie. Hieronder zie je het verloop van de gemiddelde levensduur van zonnepanelen.

Het verloop van de gemiddelde efficiëntie van zonnepanelen over de jaren

 

Hoe lang gaat de omvormer mee?

De levensduur van een centrale omvormer, die wordt gebruikt in traditionele zonnepaneelsystemen, kan variëren. Ze hebben doorgaans een kortere levensduur dan zonnepanelen zelf. Gemiddeld wordt verwacht dat een centrale omvormer ergens tussen de 10 en 15 jaar meegaat. Het kan dus goed voorkomen dat je eerder de centrale omvormer moet gaan vervangen, dan de panelen zelf. Dit is ook de reden dat veel consumenten kiezen voor een zonnepanelensysteem met Mirco-omvormers, deze gaan namelijk langer mee. Gemiddeld gaan mirco-omvormers van het merk Enphase 25 jaar mee. Dat is dus ongeveer net zo lang als de zonnepanelen zelf.

 

Hoe vaak moeten zonnepanelen vervangen worden?

Over het algemeen hoeven zonnepanelen niet vaak te worden vervangen. Zoals eerder vermeld, hebben ze een levensduur van minimaal 25 jaar, en veel panelen blijven zelfs na die periode prima energie produceren. Gemiddeld kan de efficiëntie jaarlijks met ongeveer 0,5% tot 1% dalen. Dit betekent dat na 25 jaar je zonnepanelen nog steeds ongeveer 75% tot 87,5% van hun oorspronkelijke efficiëntie kunnen hebben.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om zonnepanelen eerder te vervangen als er zich problemen voordoen, zoals beschadigingen door slecht weer of ongelukken. Mocht je bijvoorbeeld in jouw monitoringsapp een afwijkend paneel ontdekken, dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw installateur.

 

Kan ik iets doen om de levensduur te verlengen?

 ja, er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om de levensduur van zonnepanelen te verlengen. Hier zijn enkele tips om de levensduur van de zonnepanelen te verlengen:

1. Regelmatig onderhoud en controle: Zorg ervoor dat de zonnepanelen schoon en vrij van vuil, stof en bladeren blijven. Verwijder eventuele ophopingen op de panelen, want deze kunnen de efficiëntie verminderen.

2. Bescherming tegen schade: Zorg ervoor dat je zonnepanelen zoveel mogelijk zijn beschermd tegen eventuele schade door bijvoorbeeld takken of vallende voorwerpen. Jaarlijks de boom in de achtertuin snoeien kan daarom geen kwaad.

3. Kwaliteit van de installatie: Een goed geïnstalleerd systeem gaat langer mee en presteert beter. Dat betekent dat je opzoek moet gaan naar een installateur die met aandacht en kwaliteit installeert, niet wie de goedkoopste aanbieder is. Vaak installeert de kwalitatieve installateur ook met hoogwaardige producent, die dus langer meegaan.

4. Monitoring: De meeste installaties komen met een (online) monitoringssysteem. Dit stelt je in staat om de prestaties van je systeem op de voet te volgen en problemen vroegtijdig te signaleren en ook op te lossen.

Hopelijk zijn al jouw vragen met betrekking tot hoelang zonnepanelen meegaan beantwoordt, mocht je nog vragen over hebben kunt je eens een kijkje nemen op onze FAQ pagina of contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder.

 

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ