February 28, 2024

Is een thuisbatterij rendabel in 2024?

Is een thuisbatterij een verstandige keuze, zelfs zonder subsidie?

Is een thuisbatterij rendabel in 2024?
Moet je wachten met de aanschaf van een thuisbatterij of niet? Het antwoord is overduidelijk: een thuisbatterij is nu al een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. Het is dé manier om je eigen verbruik van groene stroom te maximaliseren en aanzienlijk te besparen op je elektriciteitskosten. Met de slimme software van Enphase Energy is het zelfs mogelijk om er geld mee te verdienen!

Stijgende energieprijzen

Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een aanzienlijke toename in de kosten van gas en elektriciteit. Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij verminderen  je afhankelijkheid van de schommelende energieprijzen. Nu, maar ook in de toekomst. Met een batterij kun je je eigen verbruik verhogen tot wel 85%, waardoor de aanschaf van een thuisbatterij steeds rendabeler wordt.

Bron: RTL nieuws, 2022
Steeds meer negatieve uren

Door de toename van zon-en windenergie komt er steeds meer druk te staan op het landelijke elektriciteitsnet. Dit betekent dat er een toename ontstaat in het aantal negatieve uren stroomprijzen, er is zelfs een exponentieel patron te zien. Consumenten met een thuisbatterij inclusief slimme software, kunnen gebruikmaken van de negatieve uren. Want wanneer de stroomprijzen negatief zijn, kan de batterij zich volladen, wat betekent dat je er geld voor krijgt! Meer over hoe je geld kan verdienen met een thuisbatterij lees je hier.

Afbouw van de salderingsregeling

Vanaf 2025 zal de overheid de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. Salderen fungeert in principe als een 'gratis opslagbatterij', waarbij overtollig opgewekte stroom aan het net kan worden teruggeleverd tegen hetzelfde tarief als de afgenomen stroom. Hoewel salderen na 2025 nog steeds mogelijk is, zal het percentage jaarlijks afnemen. Tijdens de afbouw van de salderingsregeling is het verstandig om te leren verbruiken wat je hebt. Wek je dus 5 kWh op met je zonnepanelen, dan moet je ook 5 kWh verbruiken.Dit is alleen mogelijk met een thuisaccu. Om goed voorbereid te zijn op de afbouw van het salderen is het aanschaffen van een thuisaccu een slim idee.

De afbouw van het salderen

Kun je geld besparen met een thuisbatterij?

Het antwoord is ja: een zonne-installatie met een geïntegreerde thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer bespaart op je elektriciteitsrekening. Laten we een gemiddelde zonne-installatie als voorbeeld nemen: stel dat je een installatie hebt die 4000 kWh opwekt (zo'n 11 tot 15 panelen) en deze combineert met een 7 kWh thuisbatterij, dan kun je gemakkelijk 70% van de door jou opgewekte stroom verbruiken. Hierdoor gaat er dus heel weinig energie 'verloren' aan het net, en hoef je deze ook niet voor een hoge prijs in te kopen.

 

Aangezien de kWh's die je aankoopt van het net doorgaans meer kosten dan de energie die je zelf opwekt, blijkt het dus zeker interessant om een thuisbatterij aan te schaffen.

 

Daarnaast zijn er vaak verschillende tarieven voor energieverbruik op verschillende tijdstippen. Bijvoorbeeld, de avonduren tussen 19u en 22u zijn vaak bijzonder prijzig, maar omdat er dan weinig of geen zonlicht beschikbaar is (vooral in de winter), wek je vrijwel geen energie op. Dit maakt juist deze uren ideaal om je eigen opgeslagen energie van overdag te gebruiken, dankzij je thuisbatterij. Zo kun je nog meer besparen op je elektriciteitskosten.

Bron: Energievergelijk.nl, 2023

 

Een thuisbatterij is ook zonder subsidies de moeite waard?

Een thuisbatterij heeft doorgaans een hoog prijskaartje. Namelijk al gauw tussen de € 5.000 en de € 11.000 (incl. btw). Hoewel dit voor velen een aanzienlijke investering is, wordt de aanschaf van een thuisaccu steeds aantrekkelijker door de hoge energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling. Bovendien zetten steeds meer fabrikanten in op de ontwikkeling van deze batterijen, wat leidt tot verbeterde kwaliteit.
Via de Centrale BTW-teruggave is het ook in veel gevallen mogelijk om de btw van de batterij terug te ontvangen. Meer over de financiering mogelijkheden voor een thuisbatterij lees je hier.

 

Voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet

Als kers op de taart help je niet alleen je eigen portemonnee maar ook het land want de groeiende hoeveelheid zonne- en windenergie leidt tot een overschot aan elektriciteitsproductie, wat de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar brengt. Er wordt daarom intensief gezocht naar oplossingen om piekbelasting te verminderen en het net te ontlasten. Zowel thuisbatterijen als grote accu's voor industriële energieopslag spelen hierbij een cruciale rol.

Heeft u nog meer vragen of interesse in een thuisbatterij? Neem contact op met ons voor een gratis adviesgesprek!

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ