February 14, 2024

Subsidie voor zonnepanelen?

Is er nog subsidie voor zonnepanelen? En welke ander financiële mogelijkheden zijn er?

Subsidie voor zonnepanelen?

Steeds meer mensen in Nederland overwegen de overstap naar zonne-energie door zonnepanelen op hun daken te installeren. Hoewel er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer is, zijn er nog steeds verschillende financiële regelingen en voordelen die het investeren in zonne-energie aantrekkelijk maken. Hieronder zetten we de financiële voordelen en mogelijkheden op een rijtje.

1.    Geen BTW

Vanaf 1 januari 2023 hoeven particulieren geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, dat bespaart je al 21 procent op de kosten!

2.    Voordelige lening

Een optie is de Energiebespaarlening, waarmee je energiebesparende maatregelen in je huis kunt financieren. Dit kan een handige manier zijn om de kosten van zonnepanelen te dekken. Afhankelijk van het inkomen betaalt u hierover geen of een zeer lage rente. Via het Nationaal warmtefonds kunt u meer informatie vinden over de energiebespaarlening.

3.    Lokale subsidie voor zonnepanelen via gemeente

Via de gemeente kun je vaak subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen voor uw huis. Het is belangrijk op te merken dat subsidiemogelijkheden en voorwaarden sterk kunnen variëren afhankelijk van je woonplaats. Diverse gemeenten hebben een Energieloket waar je informatie kunt krijgen over de beschikbare subsidies. Check via de Energiesubsidiewijzer of jij in aanmerking komt!

4.    Salderingsregeling

De salderingsregeling is een ander voordeel voor zonnepanelen eigenaars. Deze regeling stelt je in staat om de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert te verrekenen met je eigenverbruik. Hoewel de salderingsregeling naar verwachting in de komende jaren zal veranderen, blijft het een aantrekkelijke manier om de investering in zonnepanelen rendabel te maken. Voor nu is de afschaffing van de salderingsregeling nog niet door de eerste kamer.

5.    Terugverdientijd

In feite kun je zonder subsidie voor zonnepanelen je investering terugverdienen door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Meestal duurt dit ongeveer 5 jaar (uitgaande van de huidige situatie met de salderingsregeling). Na deze periode geniet je van gratis stroom. 

 

Kortom, zelfs zonder landelijke subsidie voor zonnepanelen kunnen ze nog steeds een financieel aantrekkelijke investering zijn. Met de verschillende financiële regelingen, btw-afschaffing en de voordelen van de salderingsregeling, is zonne-energie een duurzame en rendabele keuze voor energieopwekking in Nederland.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op de situatie tot september 2023 en kan onderhevig zijn aan veranderingen. Het is altijd verstandig om de meest recente informatie te raadplegen bij lokale instanties en overheden.

Eva

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ