January 8, 2024

Zonnepanelen met winters weer

Tips voor het behoud van de prestaties

Zonnepanelen met winters weer

Zonnepanelen met winters weer: Tips voor het behoud van de prestaties

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Maar wat gebeurt er met de opbrengst van zonnepanelen in de winter? Veel mensen denken dat zonnepanelen niet werken als er sneeuw of ijs op ligt. Dit is echter niet het geval. Zonnepanelen werken ook in de winter, maar de opbrengst kan wel iets lager zijn dan in de zomer.

Zonnepanelen met sneeuwval

Hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager kan zijn, betekent dit niet dat zonnepanelen niet rendabel zijn in de wintermaanden. Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, zelfs als de zon minder schijnt en de dagen korter zijn. Het is belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken in de winter, zodat u de juiste verwachtingen heeft en kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie, ongeacht het seizoen.

Werking van zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen zijn niet alleen effectief in de zomer, maar ook in de winter. Hoewel de zon minder schijnt en de dagen korter zijn, kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken. Hieronder worden de belangrijkste factoren besproken die de werking van zonnepanelen in de winter beïnvloeden.

Invloed van lage temperaturen op efficiëntie

Zonnepanelen werken beter bij lagere temperaturen. De efficiëntie van zonnepanelen neemt namelijk af bij hogere temperaturen. Dit betekent dat het rendement van zonnepanelen in de winter zelfs hoger kan zijn dan in de zomer. Maar helaas komen in Nederland de wintermaanden ook met veel bewolking en een lage zon. Bij temperaturen onder het vriespunt kan er wel ijsvorming op de panelen ontstaan, wat de efficiëntie kan verminderen.

Effect van sneeuw op zonnepanelen

Sneeuw kan de opbrengst van zonnepanelen verminderen, omdat het licht tegenhoudt. De zonnepanelen die wij bij u hebben geïnstalleerd, zijn voorzien van een speciale laag waar sneeuw, bladeren en ijs gemakkelijk vanaf glijden. Dit is vaak genoeg om de panelen sneeuwvrij te houden. Met enorme hoeveelheden sneeuwval kunt u ervoor kiezen de sneeuw er voorzichtig vanaf vegen, gebruik hiervoor een zachte doek. Het is echter niet nodig om de panelen helemaal sneeuwvrij te maken. Een dunne laag sneeuw kan namelijk ook zorgen voor reflectie van het licht, wat de opbrengst kan verhogen.

Zon instraling en korte dagen

In de winter zijn de dagen korter en staat de zon lager aan de hemel. Dit betekent dat de zon instraling minder is dan in de zomer. Hierdoor kan de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager zijn dan in de zomer. Het is daarom belangrijk om de panelen zo te plaatsen dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Zo zorgt een Oost-west opstelling voor een betere spreiding van opbrengst gedurende de dag.

Al met al kunnen zonnepanelen ook in de winter energie opwekken. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de invloed van lage temperaturen, sneeuw en korte dagen op de werking van zonnepanelen. Door de panelen enigszins sneeuwvrij te houden en op de juiste manier te plaatsen, kan de opbrengst worden verhoogd.

Sneeuw op zonnepanelen

Optimalisatie van energieopbrengst

Oriëntatie en hellingshoek aanpassen

De oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij het maximaliseren van de energieopbrengst. Het is van belang dat de panelen gericht zijn op het zuiden, zodat ze gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Geen mogelijkheid om uw panelen naar het zuiden te draaien? Een andere slimme oriëntatie is de oost-west opstelling. Met een oost-west opstelling kunt u meer uren zonlicht opvangen. Daarnaast is het aanpassen van de hellingshoek van de panelen van belang. Een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden is ideaal voor het opvangen van zonlicht. Op deze manier wordt het meeste zonlicht opgevangen en kan de energieopbrengst worden gemaximaliseerd. Onze adviseurs zijn expert op het gebied van het ontwerpen van de beste oriëntatie en hellingshoek voor uw situatie.

Gebruik van Enphase micro-omvormers

Het gebruik van Enphase micro-omvormers is de belangrijkste factor voor het bijdragen aan het optimaliseren van de energieopbrengst van zonnepanelen in de winter. Micro-omvormers zorgen ervoor dat elke zonnepaneel afzonderlijk wordt aangestuurd, waardoor de energieopbrengst van elk paneel wordt gemaximaliseerd. Dit is met name belangrijk in de winter, wanneer de zon lager staat en de energieopbrengst van de panelen daardoor lager is. Door het gebruik van micro-omvormers kan de energieopbrengst van elk paneel worden geoptimaliseerd, waardoor de totale energieopbrengst van het systeem wordt verhoogd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de energieopbrengst van zonnepanelen in de winter lager is dan in de zomer, maar dat dit niet betekent dat het systeem niet rendabel is. Zonnepanelen blijven met micro-omvormers het hele jaar door energie opwekken, zelfs bij bewolkt weer en lage temperaturen. Door het toepassen van de juiste oriëntatie en hellingshoek en het gebruik van micro-omvormers kan de energieopbrengst van zonnepanelen in de winter worden gemaximaliseerd.

Onze experts komen graag jullie winterse omstandigheden bekijken tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Direct besparen of meer weten?

Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.

Offerte aanvragenNaar FAQ